kelip kelip

Followers

LIKE MY PAGE " GAYA ITU MILIKMU"

IDA & JOE

KELIP KELIP

Berat Badan Ideal Masa Hamil

Salam pagi Jumaat wt semua pembaca blog ida.
Takde idea nak update sejak duemenjak nie...
So searchingseraching pak google...saje gegatal tangan nak tahu info pasal berat badan masa hamil...
A bit worry pasal berat ida sebab naik sebulan sekilo jer...
maintain dari memula hamil...
now dah 7 bulan pn still sama je naiknyer...
peliks lak aku ni...org tak suke naik manyak2 tp aku riso lak nek ckit..
ida tgok mommy lain senang je dpt 2,3 kilo dlm sebulan naik..
Maybe selera makan masing2 n berbeza..
Ida akui ida kurang selera ckit makan...
nak kena tunggu yg betul2 tekak ida request baru leh makan smp licin..
kalau x ke tong sampah le alamatnya makanan tuhhh.



So far alhamdullillah , nurse pun xde bebel pasal berat badan cuma die ade penah bersuara pasni puan kena naik berat badan sekurangnya 500g/minggu....
tp check up lepas ida naik juz 500g dlm ms 2 minggu die diam jer..dorang cuma riso HB ida drop jadi 9 ke bawah jer....hope ok lah..tya doc pun berat baby normal, takdelah kecik walaupun berat tak naik banyak.


hasil carian pak google ini hasilnya ye para-para bakal-bakal ibu sekalian :


Peningkatan berat badan di trimester pertama memang relatif sedikit, tidak naik atau bahkan berkurang karena muntah-muntah. Peningkatan berat badan yang cukup pesat terjadi di trimester 2 dan 3, pada periode inilah perlu dilakukan pemantauan ekstra terhadap berat badan.

Pada ibu yang underweight, kenaikan berat badan yang dianjurkan adalah 0,5 kg setiap minggu. Para ibu hamil perlu mengkonsumsi karbohidrat, protein/asam amino; vitamin dan mineral, serta enzim yang cukup yang diperlukan untuk memaksimalkan proses penyerapan nutrisi oleh tubuh sehingga asupan nutrisi ibu saat hamil dapat terpenuhi.

Sebaliknya kondisi underweight juga berisiko dimana pertumbuhan bayi akan terhambat, ancaman kelahiran prematur serta risiko cacat pada bayi. Perlu diperhatikan oleh para ibu hamil agar makan makanan bergizi yang memenuhi syarat dengan gizi seimbang, hentikan kebiasaan merokok, minum alkohol, minum obat-obatan yang tidak perlu dan istirahat yang cukup. Hal lain yang perlu diingat adalah kecukupan dari asam folat, apabila kekurangan akan berisiko terjadinya spina bifida yaitu kondisi dimana terganggunya penutupan medula spinalis.

Pada ibu yang normal dan obese kenaikan yang dianjurkan adalah lebih kecil, masing-masing 0,4 dan 0,3 kg setiap minggu Pada kondisi overweight yang bisa dilakukan adalah tetap menjaga pola makan dengan gizi cukup dan seimbang, selain itu hindari makanan pemicu gula darah tinggi seperti makanan yang manis-manis, berlemak, goreng-gorengan, dan makanan tinggi kolesterol. Makanan berserat dan buah-buahan segar sangat dianjurkan karena bisa mempertahankan rasa kenyang lebih lama, di samping mengurangi kadar kolesterol dalam darah. Pembatasan kalori masih  menjadi kontraversi karena, di sisi lain, janin membutuhkan nutrisi lebih dimana pengurangan kalori ditakutkan akan mengganggu perkembangan janin.


untuk maklumat lanjut korang klik link bidanku


berat ida masa memula wat buku ialah 56kg
last checkup 27weeks ialah 61.5kg


macam mana dengan berat badan korang????
ade yg dah pernah minum air gula ke?
sedap tak?

13 comments:

ciksuen said...

i pon susah jugak nak naik berat badan. xpe dear..yg penting kite usaha. makan je mende2 yg berkhasiat.

noridaramli said...

btol tu...janji kt dah makan 7 yg paling penting ape yg kt makan tu makanan berkhasiat..insyallah baby sihat..

aTy _faRed~ said...

saye nyer berat badan cume 45.5 kagi jer masuk 6 bulan pegnan nie..tapi saye kene minum aor gula arini sebab bulan lepas 42kg...hah..pelikkan..;p huhu..tapi alhamdulilah baby sihat..:)

noridaramli said...

tu ler...kekadang berat bdn naik mendadak bknnya sbb kt ade diabetes ke aper..cuma selera mkn betambah jer kn

iizla said...

sy dulu x naik byk gak masa mula2 peknen. tp ms last trimester, naik banyak.. berat ideal ni ikut ketinggian jugak.

Diyana Didie said...

oh my! sikitnya naik berat. sure u nie sgt slim kan? kan? hehe me naik bykkkkkkk sgt. tp doctor kata masih normal. n tak delah smp kena mminum air gula. selagi doctor tak memarah, ok je kot.

noridaramli said...

akk bkn jenis selim le dik...dulu berat akk 58kg ketinggian 150cm pastu alahan terok drop 56kg pada bulan 3...until now berat akk slow giler naik..xpe..janji naik ckit pn dh ok kan dr xnaik lgsung...

noridaramli said...

akk bkn jenis selim le dik...dulu berat akk 58kg ketinggian 150cm pastu alahan terok drop 56kg pada bulan 3...until now berat akk slow giler naik..xpe..janji naik ckit pn dh ok kan dr xnaik lgsung...

amal said...

huuu saya pulak excessive weight gain. dah minum sekali air gula masa week 28. nxt week, week 32 kena minum lagi. air gula tu sangatla tak best, tp apa bleh buat, minum jelaaa

noridaramli said...

yeke....byk org cakap air gula tu ....hehehehee....apepun demi anak kan smua tu

Paras cantik said...

Alhamdulillah, habis melahirkan berat badanku, bertambah 15 Kg

jepit jemuran said...

Lengkap artikelnya, penuh informasi yang bermanfaat.media berbagi tis dan info
mancing mania

k-research1 said...

Waaah....jadi ingin punya baby lagi ni, trims ya atas infonya
kursus internet marketing

 

CITER TENTANG SAYA Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting