kelip kelip

Followers

LIKE MY PAGE " GAYA ITU MILIKMU"

IDA & JOE

KELIP KELIP

Penghujung trimester pertama

Alhamdullillah, bersyukur ke hadrat ilahi. Lebih kurang dalam seminggu lebih lagi akan masuk trimester baru. Tak sabar rasanya nak masuk trimester baru, mencabar sungguh alahan di permulaan trimester terutamanya selepas kandungan mencecah ke 8w ke atas. Syukur, sekarang kandungan akan masuk ke 12w. Seriously alahan muntah-muntah n mual makin menjadi. Masuk ke 11w, alahan muntah2 hampir setiap hari. Rasanya apa yang dimakan pasti akan terkeluar balik. Pada mulanya hampir mengeluh dgn hubby tapi demi baby si ibu relakan semuanya..ceewaaahhhhh.... memang ya ciri-ciri keibuan sikit demi sedikit telah memulakan bibit-bibitnya... 

Semalam pergi check up di KKP, nurse banyak memberi nasihat, jangan angkat barang berat...eh macam tahu-tahu jer aku angkat pasu bunga last week. Janji tak nak buat lagi...tiba-tiba jadi risau... Berat badan naik tak mengikut jadual, kurang seperti yang dirancang, sepatutnya naik 500g tp aku naik 200g ajer.. nurse cakap maybe alahan muntah yg menyebabkan badan susah nak naik.. di nasihat agar makan dalam kuantiti sedikit tapi berulang-ulang, jangan makan banyak sekaligus. Ya memang aku sekarang kalau dah ade selera makan aku akan makan dengan banyak dalam sesuatu masa. Tunggu ape lagi bile selera dah ade kan... Makan aje lah.. Pengambilan susu juga perlu sekurangnya 2,3 gelas dalam sehari... alamak segelas pun termuntah ni kan 2-3 gelas...semalam dah cuba minum susu tapi spti biasa muntah balik... sedihhhhhh......

Ada satu benda lagi yang paling merisaukan hati, degupan jantung baby belum lagi kedengaran bila di scan. Next month perlu refer doc... doakan agar semuanya selamat yer kengkawan....

Perkembangan Fetus - 11 minggu


Di ukur dari mercu kepala ke punggung, fetus 1.5 inch / 4 sentimeter anda mempunyai semua bahagian-bahagiannya, dari kudup gigi ke kuku jari kaki. Bayi anda sibuk menendang dan meregang, pergerakannya amat lemah gemalai seperti balet air. Jari-jari tangan dan kaki sudah terpisah sepenuhnya. Kini, tugas utama fetus dalam tempoh enam bulan ke hadapan ialah untuk terus membesar dan menjadi semakin kuat sehingga ia boleh meneruskan kehidupan sendirian di luar rahim.

6 comments:

Miss Tasantek said...

takpe kak..mybe baby telangkup kot tu yang tak boleh detect bunyi heart beat die. sha dlu pon KKIA tak dapat detect kena golek2kan perut tunggu jap baru boleh bunyi. kalau gi private scaning die boleh detect terus heartbeat.
jangan fikir2kan sangat eh. sha doakan semuanya ok ..
*susu tu smpai skang sha tak boleh minum,rasa dia..ouh..ke sinki lah jawapnye..*

noridaramli said...

miss santek la... tu ler..susu tu bau die uweeekkksss...payau je mulut bile minum...xnk pk pasal heartbeat bb...hope ok..tp kekadang tu terpk jugak..mayb kandungan baru tu yg xdgar lg kan..

Asz Miza said...

wah..da nk abes first trimester..i bru miscarriage last week..nak masuk 11w bila scan xde heartbeat and fetus..tros refer g spital putrajaya..check2 da xde da..:(..anyway doa banyak2 ok..doakan yg terbaik..insyaallah xde ape2..

noridaramli said...

yeke...btambah riso plak bile dgar u miscarriage...hope everything ok...huhuhuh

aTy _faRed~ said...

risau kan kalau tak dengar degupan jantung baby...tapi sepatut nyer dah dengar tu.. harap2 semuanye akan ok...insyaallah...

noridaramli said...

aty...ye ke kak..alamak..lg risoo...huhuhuhuhu...mcm malam ni nak pg scan kt klinik jer pas balik keje

 

CITER TENTANG SAYA Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting