kelip kelip

Followers

LIKE MY PAGE " GAYA ITU MILIKMU"

IDA & JOE

KELIP KELIP

Sedih...bell palsy menyerang

Salam semua, alhamdullillah arini ida baru berkesempatan nak update. Dengan izinnya kesihatan pun kian beransur pulih, syukur padamu ya Allah.

Ida ada hutang entri saat kelahiran dhia part 2, later ida update k. Mood belum kasi datang,
 soentri kali ni ida nak cite pasal penyakit yang xdiundang menyerang masa ida 38weeks hamil.

Kisahnya begini....

Korang biasa dengar x penyakit Bell Palsy. Ida rasa rata2 antara kita yang jarang dengar penyakit ni kan..ida pn baru 1st time dengar. Bila dah dh kena baru tahu penyakit ni macam mn. 

Masa penyakit ni menyerang ida, simptom2 nya telinga ida terasa bengang je mcm ade binatang dalam telinga. Eceli simptom ni ida dh rasa dalam 2 ke 3 mgu sblom lagi cuma ida igtkan tu benda biasa so ida biarkan. Bila dah masok 38w ida pn dah rasa tak tahan bila makin menjadi2 bengang telinga so ida g check ngn doc tgok kot ade serangga dlm tlinga result die hampa..tlinga ida OK. Terasa sedikit hampa bila doc xdapat detect ida tkena penyakit ni mulanya. ida balik mcm tu jer tanpa tahu yg simptom bengang telinga tu adalah antara punca penyakit Bell Palsy. Simptom ni serang sebelum ida bertolak balik ke kampung di Kedah, ida masih d KL.

Pastu, ari kamis 8hb Mac 2012 ida bertolak balik ke Kedah. Sampai ke Kedah ida teringin sangat2 nak makan mee kuah Ali Bab. hammmekkk...dua bungkus ida belasah sorang, memang nak lepaskan ngidam betol2 sbb dah tringin nak makan sebelom ni lagi.

Pastu ari jummaat tu mak ida ade wat kerabu kerang, bajet kerang bole naikkan Hb ida yg low. mmg ida makan banyak le jugak kerangnnya... lepas lunch hour bersama kerang, ida saket sangat2 belakang telinga, hanya Tuhan je yg tahu sakitnyer, sakit urat belakang telinga terus ke mata. Ida ngadu kt husband yg ida saket sgt smp merajuk pastu trus tertido. Bangun dari tdo tu lah ida rasa pergerakan mulut ida dah senget sebelah kiri. sebelah kanan dh tak bole control. Tanya mak, mayb mak pun tak tahu mak cakap tu bengkak nak bersalin dah tu, so ida biarkan jer smp lah esoknnya ari Sabtu.

Sabtu, urat belakang telinga yg saket sangat2 smp ke mata membuatkan mata ida kering sebelah kanan. So membataskan mata ida sebelah kanan utk bergerak.saket siot bila mata kering tak berair. Petang tu main msg ngn adik hubby ida n die tya pasal ida so bla bla bla bla n ida gtahu yg mulut ida snget bagai pastu akak ipar ida gtahu yg die pun kena masa pregnant itu ari. Dengar apa die tya n die advise utk g jmp doc esoknya ari Ahad. Masa tu kitrang kt Giant Kulim tengah window soping ngn anak sedara ida. Balik je umah dr Giant tuh ade mak sedara ida datang jenjalan kt area umah. eceli mak sedara ida as a nurse a.k.a bidan mcm tu lah. die cadangkan kitorang g emergency. keputusannya bile dh smp emergency, usung ida ke labour room, dorang chek presure blood ida dah naik tinggi . 160/ xigt bape. wah ida maseh cool bebehhhhh.... n masa tu lah ida admitted ward.

Alhamdullillah sekarang selepas rawatan fisioterapi 9hb april itu hari, muka ida pun beransur pulih walaupun buka 100pesen lagi. Syukur sangat2. Tak sabar nak pegi next fisioterapi rabu minggu depan. Harap sangat2 muka ida dapat pulih seperti sediakala. Sedey siot tengok pic lelama masa muka aku tak senget lagi, moleh nanges uwaaaaaaaaaaaaaaaaa bile tgok pic lelama dulu. 

Ni info serba sedikit tentang penyakit Bell Palsy

Bell’s palsy adalah nama penyakit yang menyerang saraf wajah no 7 (thefacial nerve), sehingga menyebabkan kelumpuhan pada otot wajah di salah satu sisi. Ingat kelumpuhan hanya terjadi di satu wajah yang terkena. Ini yang membedakanya dengan stroke. Ditandai dengan susahnya menggerakkan otot wajah di bagian yang terserang, seperti mata tidak bisa menutup, tidak bisa meniup, dsb. Penyebab kelumpuhan ini masih menjadi perdebatan. Beberapa ahli menyatakan penyebabnya adalah karena terpapar angin dingin di salah satu sisi wajah secara terus menerus, ada juga yang menyatakan hal itu disebabkan oleh virus herpes yang menetap di tubuh dan aktif kembali karena trauma, faktor lingkungan, stres dll. Sebagian penderita bisa sembuh tanpa pengobatan, tapi disarankan untuk menjalani terapi dan pengobatan agar bisa segera sembuh.

Lagi info di SINI


Sebagai catatan:
Wanita hamil berpotensi 3X lebih mudah terkena Bell’s Palsy daripada wanita yang tidak hamil.
Penderita diabetes, perokok, dan pengguna obat-obatan sejenis steroid berpotensi 4X lebih mudah terserang Bell’s Palsy daripada orang lain.
Rata-rata 40.000 orang Amerika setiap tahun menderita Bell’s Palsy.


AKU RINDUKAN MUKA AKU YANG DULU, peace...mudahan aku sembuh seperti sedia kala. Insyaallah. menanges tgok pic ni dgn muka aku kt cermin skg (cettt bajet aku comel sgt dgn pic ni..hikhikhikhik).
 Alhamdullillah dengan izinnya dan berkat kesabaranku smuanya dipermudahkan Nya utk aku n nak besarkan Dhia dengan sempurna. Sekarang waktu aku berjaga pagi n malam nak tukarkan lampin n susukan Dhia mata aku amek sdkit masa utk berair..telinga aku pun sdikit sakit bila tdengar suara2 nyaring n kuat. Paling aku seram tak bole nak drive sbb mata aku xbole kena air cond n angin. Aku akan cuba melawan penyakit ni. Aku perlu latih otot2 saraf aku balik untuk pulih....mudahan aku pulih macam biasa balik....kawan2 smua doakan ida k

18 comments:

Cheyan said...

Huhuhu..sedih jugak dengar..tak pe2..insyaAllah semua tu akan berubah seperti sedia kala..

I pulak duk kebas tangan sampai takut effect kat baby plak..

Kebas sampai tak rasa and sakit sangat..tp still bole menaip lg...

Shakina Farhan said...

seriau rasa bila baca..tq 4 sharing..semoga cepat sembuh ye..

Jen Jen Izaicun said...

semoga ko cepat sembuh & kuatkan semangat & banyak2 bersabar

Fiza Z. Abidin said...

sabar yer....insy'allah nanti ida akan sembuh mcm sedia kala...

D Yatie said...

Allah~~semoga cepat sembuh yer..InsyaAllah...kuatkn semangat..

Anah said...

moga ida cepat sembuh ye

kayrul-shah said...

salam kenal ida, kuatkan semangat ida...moga ida cepat sembuh

baru first time dengar mengenai penyakit nie

ladysara84 said...

Salam ida..salam perkenalan....sy 1st time dengar nie...takut gak ye..hope awk beransur pulih k..:-)

noridaramli said...

sy pn bharap sy sembuh spt biasa....

armouris said...

terjumpa info ni, juga pasal bell's palsy… sharing is caring :) - Bell's Palsy - Lumpuh Saraf/Otot Muka

Anonymous said...

Sy juga turut menghidap bells palsy...doctor ckp penyakit ni mengambil masa berbulan2 utk sembuh...sedih....

Anonymous said...

MAsa Mengandung doktor bagi u makan ubat steroid tak ?

Anonymous said...

Ubat steroid x bgs kesan thdp diri kita..sy perng menghdp bells palsy..bila doc bg ubt sterois sy x mkn hbs sebaliknya sy buat rawatan acupuncture...dlm masa dua mggu sy sembuh sepenuhnya

KakNgah said...

Salam... just blogwalking, jemput ke FB sy http://www.facebook.com/nafiza.shui buntuk mencari supplement yang bersesuain dengan masalah kesihatan anda... TQs.

shaklee mampu milk said...

jika anda ada maslah bells palsy ni, saya nak banut anda merawatnya..vivix ALhamdulillah dapat memabantu anda menangani maslah ini dengan izin ALlah..

0136240955

Anonymous said...

salam,
Sy pun pernah dpt"bells palsy" .tak realize symptom tu tapi bila doc diagnose baru la sy sedar few days before tu ada perubahan pada wajah. Syukur alhamdullilah, after 3weeks my face back to normal..but i found out kat kelopak mata..a bit lain dari dulu..apa2 pn bersyukur sbb almost 98% back to normal.. Mmg sedih sis bila tengok gambar lama and masa i sakit..everyday i took pic just to see any difference or not..fisio and medication is really helpful and plus need to pray also..

NUR SHARMINE said...

as salam sis...salam perkenalan..sy nur...semoga sis sihat seperti sediakala...sedih bila baca crita2 pesakit bell's palsy nie...
klau xkeberatan saya ingin berkongsi satu prodduk yg mana dapat membantu pesakit bell's palsy nie..iaitu VIVIX SHAKLEE...
Alhamdulillah,setakat ni dapat feedback yg positif dari pesakit yg vivix ni..kita hanya ikhtiar,ALLAH SWT yg mnyembuhkannya...
Jika berminat boleh hubungi saya di 013-2904342...saya sedia membantu...^_^

myliferiahttp://www.myliferia.com/rawatan-penyakit-bells-palsy-agar-wajah-kembali-normal/ said...

Sekarang ni, semua mempunyai risiko untuk mendapat penyakit yang agak menakutkan ni. Semoga dilindungi-Nya.

Semoga diberikan kesembuhan sepenuhnya

 

CITER TENTANG SAYA Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting