kelip kelip

Followers

LIKE MY PAGE " GAYA ITU MILIKMU"

IDA & JOE

KELIP KELIP

Hemoglobin Rendah

Panduan untik diri sendiri n mommies to be yg lain yg mengalami masalah HB low

Paras hemoglobin rendah semasa kehamilan boleh menyebabkan anemia. Secara purata hampir 80% wanita yang sedang hamil akan mengalami paras hemoglobin yang rendah atau Hb rendah. 

Mengapa ianya terjadi?
  • Peningkatan dalam isipadu darah 
  • Penurunan secara sederhana dalam kepekatan sel darah merah 
  • Penurunan kadar hemoglobin normal. 
Punca anemia selama kehamilan juga boleh meliputi:
  • Kurangnya pengambilan zat besi dalam diet anda
  • Kekurangan asid folat
  • pendarahan gastrointestinal
  • Kehilangan darah dari pendarahan buasir 
Bahkan jika anda mengambil jumlah zat besi dan asid folic yang cukup, anda masih boleh menjadi anemic kerana perubahan besar proses pencernaan anda semasa kehamilan.

Risiko anemia semasa kehamilan juga menjadi lebih besar:
  • Jika anda mempunyai morning sickness teruk dengan muntah sering
  • Jika anda mempunyai dua atau lebih berturut-turut kehamilan
  • Jika anda mempunyai kehamilan berganda
  • Jika diet anda mempunyai kandungan cukup besi
  • Jika aliran haid sebelum kehamilan itu berat 
Keadaan ini menyebabkan anda boleh menyebabkan 18-27 gram zat besi setiap hari ketika ibu hamil. Malah jika tidak menerima cukup vitamin B12 atau asid folik, kehilangan sejumlah besar darah, atau beberapa penyakit darah warisan seperti sickle cell disease juga boleh menyebabkan anemia semasa kehamilan. 

Bagaimana mengenal pasti bahawa anda mengalami anemia semasa mengandung?
Kebiasaannya ketika menjalani pemeriksaan kehamilan di klinik-klinik kesihatan atau swasta atau antenatal di hospital kerajaan atau swasta, ujian akan dijalankan.

Tanda-tanda lain adalah keletihan yang berlebihan. Jika keadaan menjadi parah, maka anda akan pengsan, pening, kulit pucat, degupan jantung cepat atau tidak teratur, dan sesak nafas.

Cara menangani?
 Jika punca anemia adalah kerana kandungan zat besi tidak cukup, maka keadaan ini dirawat dengan tablet atau pil zat besi. Anda harus mengambilnya dengan makanan untuk mengelakkan mual.

Jenis-jenis Anemia dan cara pemakanan.

· anemia ringan (Hb 9-11gm%)

Boleh makan macam biasa dan makan pil ZAT BESI/ASID FOLIC dan VITAMIN B12 untuk menambah kepekatan haemoglobin

· Anemia teruk (<8gm%)

Ibu hamil mungkin akan diberi:

  • Suntikan Zat Besi (Imferon)
  • Pemindahan darah
  • selain makan makan macam biasa dan makan pil ZAT BESI/ASID FOLIC dan VITAMIN B12 untuk menambah kepekatan haemoglobin

Kesan kepada ibu

· Ibu boleh pitam atau mudah pitam/pengsan

· Mengalami keguguran

· Mengalami kegagalan jantung

· Pendarahan semasa mengandung dan bersalin

· Risiko alami penyakit berjangkit

Kesan kepada bayi dalam kandungan

· Intrauterine growth restriction (IUGR) atau Pertumbuhan janin terbantut

· Lahir sebagai premi atau tidak cukup bulan

· Berat bayi yang lahir kurang 2.5kg

· Anak lemas semasa lahir atau Asphyxia

· Mati ketika dilahirkan atau stillbirth

16 comments:

elle's laaa~ said...

ya allah.. takot nye ;( i pn hb rendah & doc suspected i anemia... penah try mkn iberet folic.. tp lpas mkn vit tu, trus muntah2.. now, tgh risau nk besalin nnti.. ;(

aTy _faRed~ said...

saye nyer HB atas pagar betul2..11.1..risau jugak..sekarang gigih makan sayur2 n makanan menambah darah...

iizla said...

masa 1st trimester, ila pon low HB. kakak suruh makan ikan bilis goreng banyak2. lepas tu dah ok dah..

noridaramli said...

elle...ida pn sama...suspected anemia jgak...ida try mkn iberet wlupun xde muntah2 ape still hb low/....

noridaramli said...

aty...11 ok lagi...ida dr ms memula checkup jer 11 pastu smp skg 10 jer maintain ....yg naik turun pn point kt blakag..huhuhuuhuhh..apepun kn jg...jgn kasi low..sayuran ijau penting

noridaramli said...

izzla..ida pn ade biase dgar naik naikkan hb mkn ikan bilis goreng byk2...

amal said...

saya pun hb low.. atas pagar je, 11. kena banyakkan makan sayur hijau, kurangkan minum kopi/teh..

noridaramli said...

amal...ida skg tiap2 ari akn amek kerang or bayam...xpenah mis...takut komplikasi die bile nk dkt bsalin nt..hihuhuhuh

ReYNa said...

sy pon selalu hb atas pagar.huhu.sekali je penah 10.7.pastu maintain atas pagar lagi.rasa dh mkn bnyk2 dh sayur lps hb rendah tu,tp tetap gak x mau jadi lg tggi dr 11.nk mkn kerang x lalu lg.hihih.mkn ikan blis je yg lalu

noridaramli said...

reyna/....pas mkn ikan bilis hb awk ok x?

Nur Fatimah said...

klu mkn vitamin yg dibekalkan...kite x boleh mkn sekali dgn makanan lain krn ia akan diserap oleh makanan lain.so yg tinggal utk bdn hanya sisa2 je.jd kite makan mesti jarakkan waktu dalam 1/2 - 1 jam..ikutlah after @ before makan.

noridaramli said...

Sy dh ikut cara yg klinik suggestkan iaitu makan ubat sejam sebelum makan n selepas makan ape2 jarakkan utk mkn ubat smp 2 jam...tp still hb sama...

haNem said...

hanim pun hb rendah..dah makan mcam2 still x jalan..same jer.. 10 :(

Indai Linda said...

Zat besi memang penting untuk ibu2 yg hamil muda.Kekurangan HB salah satu,punca Bleeding.jika diberi ubat2 spt Iron tablet,asid folic,and vitamin,hehe jangan tuang kat Tong..Nak sihat kan..rajin mkn syur syurn hijau,buah jambu,kiwi,kentang,daging lembu,daging ayam,juice,kekacang,bijirin..sy dah 2 kali keguguran sebab Hb ni..akhirnya..setelah 6 bulan atur pemakanan tu..ok dah.Bagi yg Nak rancang hamil tu..galakkan mkn Asid folic 3 bulan sebelum hamil..dan d teruskan sesudah hamil.

KakNgah said...

Salam perkenalan... Sy dh 3 ank, setiap kali fregnent x penah cantek tp sejak mengandung ank ke-3 kenal ngan shaklee, alhamdulillah HB cantek jer naik, sebelum ni dah try makan n minum macam2 utk naikkan hb tp x penah nk cecah 9... hehe.. Follow saya di FB http://www.facebook.com/nafiza.shuib utk info selanjutnya. TQs..

Anonymous said...

Sy skrg prgnant 6 bulan tp HB 9.5 risau pulak doc ade suspek thalasemia/anemia..mmg tekak xpnh mkn bayam,kerang or hati ayam..mgkin 2 penyebabnye..betul ke ikan bilis goreng blh mbantu?

 

CITER TENTANG SAYA Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting