kelip kelip

Followers

LIKE MY PAGE " GAYA ITU MILIKMU"

IDA & JOE

KELIP KELIP

BERDARAH HIDUNG WAKTU HAMIL

Mommy to be yang lain pernah x mengalami simptom hidung berdarah waktu hamil...kalau yg xhamil tapi hidung die biasa berdarah xnak tahu..nak tahu org yg pernah hidung berdarah masa hamil je nak tahu...hehehhehe jangan mareee...



Nurse cakap hidung berdarah ni yang menyebabkan HB awk low.....betol ke? tapi die cakap normal if idung berdarah...me confius...ape lagi....search pak google....

Tapi...masa minggu lepas HB ida turun tu memang hidung ida berdarah tiap2 ari....macam penybab HB Low tu sbbnya idung berdarah le plak kan...nurse cakap normal...eeeee pelik.......xpe xpe...pak google bantulah saya...

Hasilnyaaaa...

from : kak engku

Sesetengah ibu hamil mudah mengalami gejala hidung berdarah. Selalunya keadaan ini berlaku pada trimester kedua dan terakhir. Gejala hidung berdarah ini selalunya tidak serius. Ini berlaku kerana perubahan hormon kehamilan yang turut menimbulkan kesan keradangan pada hidung. Keadaan ini menyebabkan penghasilan lendir atau cecair dalam hidung berlebihan dan ditambah dengan pelebaran pembuluh darah yang menyebabkan gejala ini mudah menyerang ibu hamil.

Berikut tip yang boleh cuba diamalkan bagi mengatasi masalah ini.

  • Apabila hidung berdarah, elakkan mendongakkan kepala ke atas semata-mata tidak mahu darah mengalir keluar. Cara ini salah kerana darah boleh memasukki saluran pernafasan. Sebaliknya tegakkan kepala dengan pandangan lurus ke depan dan tekan kedua hidung agar darah tidak mengalir.
  • Bagi menghentikan pengaliran darah, tekan kedua hidung anda dengan jari selama 10 minit.
  • Apabila pendarahan sudah berhenti, berhati-hati agar tidak bersin terlalu kuat bagi mengelakkan pendarahan berlaku lagi.
  • Anda boleh cuba lekapkan ketulan ais (yang dibalut dengan kain) pada sekitar hidung agar pembuluh darah mengecut dan membantu menghentikan pendarahan.
  • Jaga kelembapan hidung. Minum air yang cukup dan hindari berada terlalu lama dalam udara yang kering.
  • Jika pendarahan serius atau terlalu kerap berlaku, anda perlu mendapatkan pemeriksaan doktor.


9 comments:

amal said...

saya saya.. saya ibu hamil yang penah berdarah hidung ehehe.. ermm normal je sebab pembulur darah kita time pregnant ni mengembang. sebab tu mudah berdarah. ramaila preggie mommy yang selalu berdarah hidung ni :)

noridaramli said...

tu ler...me btol2 riso bebenorrr..hehhehee

ciksuen said...

kite xpenah berdarah idung..tp ade sekali tetibe gusi berdarah..bnyk plak tu darahnye..pelik gler sbb tetibe je..kalu time gosok gigi tu mcm normal la kan..ni tgh xde dok wat pape tibe2 kuar darah bnyk..org kate tu pon tanda HB low gak..

noridaramli said...

cik suen..ye ke...ida susah nk alami gusi berdarah tp yg kerapnya idung bdarah...tibe2 je rs mcm hingus meleleh...lap2 idung tgok2 ade darah...takuttttt....huhuhuhu...ooo...if gusi bdarah pn ptanda hb low ek...huhuhuhuhu....awk hb low jgak ke

Ms and Mr Red Ribbon said...

semalam baru je hidung berdarah, thank you for sharing the info... kne jaga baik2 :)

noridaramli said...

btol tu....sy tkut nak hembus nafas kuat....huhuhuhu...

Mommy_Cha said...

saye tak berdarah idong..tapi saye asyik berdarah gusi everyday! aiseh man.....nak berus gigi pon fobia!

afiewithayie said...

gusi berdarah tue bese dh kene..tak pernah plak dgr idung berdarah time preggy..tp klo + ngn HB rendah lg bahaya kan..

via savira said...

tetangga ane mukanya jadi kusem waktu hamil pengen bikin muka cerah lagi tapi tkut kalok pakek obat-obatan hem, saranin pakai perawatan alami deh

 

CITER TENTANG SAYA Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting