kelip kelip

Followers

LIKE MY PAGE " GAYA ITU MILIKMU"

IDA & JOE

KELIP KELIP

CARA MENERAN YANG BETUL

Salam.....info ni dikongsi dari aienadhira n copy paste dari dr totin.



Banyak info dapat...ni ida copy paste serba sedikit k..nt korang bc kt bawah k...
eceli takut giler tunggu saat nak bersalin..tambahan anak sulung langsung xde xperience..
xtahu nak agak macam mana..
so hanya mampu n berserah n perbanyakkan bacaan berkenaan info kehamilan.
So serba sedikit dari 0 knowledge dapat dibawa masuk ke dalam labour room nanti. Insyaallah...
amalan-amalan semasa bersalin perlu diperbanyakkan..
sebolehnya masuk ke dalam labour room jangan biarkan diri kt berbadan "kosong"

so...enjoy reading k...

so ni cara2 meneran k....hehehehhe...malu.....
tp xleh malu..kena gak baca untuk bekalan dlm labour room nt..

Cara posisi meneran yang tepat: Lutut berlipat dan kedua kaki berbuka. Jangan terkepit-kepit kelengkang tu ha macam mana baby nak keluar? Geram betul kapau patient buat begitu. Tangan pegang erat ke buku lali. Tarik buku lali saat meneran supaya at the same time membuka kelengkang anda.

Meneran bila perut tengah tegang / sakit. Bila tak sakit tak payah meneran, tak guna

Sebelum meneran, tarik nafas panjangggggg sekali, dengan mulut tertutup.

Apabila menerat, angkat kepala, letakkan dagu di atas dada, mata terbuka dan memandang perut sendiri. Yelah takkan nak pandang perut misi kat sebelah pula?

Meneran seperti ingin berak? Bayangkan kau dah sembelit seminggu tak berak, bagaimana?

Jangan menjerit-jerit. Memekak sahaja. Korang sembelit nak terberak menjerit-jerit dalam toilet ke? Tidak kan? Buat hilang tenaga je kalau menjerit.

Jangan angkat pungung, badan menggeliat sana geliat sini. Buat penat je nanti

Jika dah merasa bayi betul-betul dah nak terkeluar (terasa panas dan terbakar di tempat sulit kita), teruskan meneran pelan-pelan tetapi konsisten, jangan meneran terlalu kuat. Ini dapat mengelakkan daripada kawasan sulit kita terkoyak rabak.

Terus peluk baby saat sesudah melahirkan, dekatkan mulut bayi pada tek-tek korang supaya baby kenal puting mak dia sendiri. Tapi kalau misi/doktor bawa lari baby korang selepas melahirkan, itu maksudnya baby anda ada something wrong lah itu. Be cool, nanti baby dah okey, dia bagi korang balik.

Jangan nak kissing-kissing hubby lepas nak bersalin. Balik rumah boleh buat. Annoying betul, aku nak menjahit tut-tut yang dah terkoyak itu pun tak senang.

5 comments:

D Yatie said...

batoi. betoi. betoi.

noridaramli said...

hehehheee.....

amal said...

mmg bagus info ni kan. sy pun nak share kat blog nanti.. bleh baca ulang2 kali untuk rujukan ehehehe

noridaramli said...

Tu le.....ida pun jz share utk dr sendiri dn kengkawan..bkn pe..psediaan

Husna Hadzarami said...

I never learnt about cara nak meneran tau, so agak kelam kabut masa nak bersalin tu. Macam salah teran lah, salah posisi kaki kepala tangan semua lah. My advice is kalau preggers ni ada chance pergi antenatal class, pergilah. Might helps in delivering :)

 

CITER TENTANG SAYA Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting