Salam semua....
mak aih berhabok sakan...
Malas giler nak update sejak 2 menjak ni..
So arini dengan tajuk yg kununnya macam ida ni pro sangat bab memasak..
Padahal chef amatur jer....bersilat jugak lah kat dapur td.. hikhikhikhik
Risau giler xmenjadi, mujur suami di sisi sentiasa mendorong utk mencuba.... die cakap xjadi xpe janji kiter cuba..kalau xjadi len kali buat lagi sampai jadi..
So tekadkan diri malam ni masak rendang...macam xcaya.....
Wah ayat hakuuuhhh macam best siot....
Masih dalam keadaan samar-samar...betol ke...
Betol ida ....
Ye ida berjaya masak rendang setelah menunggu selama 27tahun nokss....
Baru malamni try masak rendang...
Lama giler ida amek masa nak masak rendang sendiri...
Kalau xberlaki xdelah rendang tu nak menjadi...
So kalau sesiapa nak cuba bolehlah...xdelah hebat mana...utk peringkat amatur ni ok lah daripada 0 trus kan
Bahan-Bahan: Untuk daging 1/2 kilo
Lengkuas - dalam 3,4 hiris jer sebesar syiling 50 sen
Halia - sama byk macam lengkuas jugak
Serai sebatang
Bawang Besar dalam 2 labu
Bawang putih 2 ulas
Cili kering 6,7 tangkai
Cili api - 10 ke15 biji...ikut selera masing2...nak pedas banyakkan lagi k
Semua bahan di atas di kisar
Jangan lupa santan dan kerisik
Daun Limau Purut utk wangikan...ida letak sehelai jerrr
Cara memasak:
Panaskan minyak dalam 4 ke 5 sudu besar
Masukkan bahan kisar diikuti dengan santan....kacau sekali...
pastu masukkan kerisik....masak dalam api sederhana sampai kering kontang macam gambar kt bawah sekali...
Selepas di ditumis bahan yang dikisar dan diletakkan santan.
Rupa bentuk rendang selepas dia kering n boleh dimakan...nyummmehhh
2 comments:
melelh aair liuq ok hehehe
hehehehhehee
Post a Comment